Volgasvamp/Kombucha eller En tidsresa till 70-talet

Några kommer säkert ihåg Volgasvampen. Själv har jag bara ett vagt minne, det var inte något som jag själv höll på med, precis som Hermankakan. I alla fall så är Volgasvampen tillbaka fast den har bytt namn och heter nu Kombucha, lite coolare.

IMG_20180218_134637.jpg
Volgasvamp (eller Scoby)

Jag har provat Kombucha när jag har hittat det i butik och på marknader. De flesta gångerna har jag blivit besviken, då har det mest smakat som blaskig läsk, men vissa gånger har det varit riktigt bra. Jag har googlat på att göra egen men det har känts lite väl omständligt. Så dök det upp reklam för en kursdag i närområdet, perfekt. Själva grejen med fermentering är spännande, så varför inte. Här i huset har vi mjölksyrat grönsaker sedan början av 80-talet och gillar det mycket. Under en kort period gjorde vi amazake. Man köpte torrt ris som var ympat med en starterkultur. Vi tillsatte denna starterkultur i ris eller i havregryn. I ris blev det som en söt efterrätt och i havre blev det mer som filmjölk.

Men nu är det alltså Kombucha som gäller. Söndag eftermiddag var vi på en gård i Breared där vi fick provsmaka och lära oss om Kimchi, Kvass och Kombucha. Kimchi är en kryddig snabbsyrning, trevlig. Kul att kunna göra små kryddstarka satser, en avdramatiserad metod. Kvass, inte så upphetsande, lite blaskigt, men snabbt och enkelt. Kombuchan som vi fick smaka var jättegod och gav mersmak! Nu har jag beställt volgasvamp på postorder.

IMG_20180220_072415.jpg
Kvass på gulbetor och rödbetor från Tångagård

 

IMG_20180218_142047.jpg
Kimchi på morot, lök, ingefära, chili och vitlök

2 reaktioner på ”Volgasvamp/Kombucha eller En tidsresa till 70-talet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s